Довгоочікуваний візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Чи виправдані сподівання українців?

1-го вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушила до Запорізької атомної електростанції, розташованої в окупованому росією Енергодарі. Тим часом війська агресора чинили інтенсивний обстріл навколишньої території, аби завадити міжнародним спостерігачам потрапити безпосередньо на атомний об’єкт. Під час руху в напрямку станції, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія знала про «посилення військової активності в цьому районі», але все одно дотримується плану відвідати об’єкт і зустрітися з його персоналом. Чи вдалось представникам МАГАТЕ потрапити до електростанції і якими будуть подальші дії місії? 

Після двох годин перебування на Запорізькій атомній електростанції очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що побачив певні «ключові речі» та офіційно пообіцяв, що частина учасників місії залишиться на об’єкті.
Окупанти намагалися обдурити місію МАГАТЕ. Президент Володимир Зеленський, у свою чергу, привітав візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, що відбувся попри усі провокації російських окупантів – сильні  обстріли Енергодару й території станції.
– Україна зробила все для того, щоб ця місія відбулася. Але погано, що окупанти намагаються перетворити цей справді необхідний візит МАГАТЕ на безплідну екскурсію по станції. Вірю, що цього вдасться не допустити. Україна має дані про те, що росія робила багато цинічних речей щоб обдурити місію, в тому числі, шляхом залякування мешканців Енергодару. рашисти змушували людей брехати представникам МАГАТЕ, передавати якісь папірці, щось там підписувати, щось говорити, – акцентував Президент.

Рашисти влаштували справжню виставу. Слова Володимира Зеленського підтверджені свідченнями одного із співробітників Запорізької АЕС, котрий анонімно розповів про те, що інспектори місії МАГАТЕ у четвер, 1 вересня, пересувалися станцією та спілкувалися зі співробітниками ЗАЕС, у присутності російських військових та працівників росатому.
– Вони водили Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували «мапи прильотів» та привели до них місцевих колаборантів із заявами від «небайдужих громадян» про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк. Рашисти переконували представників місії у тому, що на станції знаходяться війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії, саму ж ЗАЕС, нібито, обстрілює ЗСУ, – поділився співробітник атомного об’єкту.
Загарбники не пустили на станцію незалежних представників ЗМІ. Глава нашої держави зазначив, що під час зустрічі з гендиректором МАГАТЕ, яка відбулася у Києві, вони домовились про обов’язковий супровід місії незалежними журналістами з українських і міжнародних ЗМІ. Проте, цього не було зроблено, незважаючи на обіцянки.
– На жаль, окупанти не пустили журналістів, але натомість організували масовку своїх пропагандистів. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ, – констатував Володимир Зеленський.

Гроссі заявив про намір залишити експертів на станції. Що ж до самого  візиту МАГАТЕ, то голова місії Рафаель Гроссі та більшість членів делегації поїхали зі станції. Частина ж представників залишилась в Енергодарі. Вони житимуть у готелі та інспектуватимуть роботу станції впродовж кількох днів.
Після завершення візиту на ЗАЕС очільник МАГАТЕ зазначив, що агентство планує забезпечити постійне представництво своїх експертів на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС:
– Ми збираємося бути присутніми на станції протягом тривалого часу. У нас багато роботи для детального аналізу того, що ми побачили. Очевидно, що станція та її фізична цілісність була порушена декілька разів, випадково або навмисно – у нас немає необхідних елементів, щоб це оцінити, — заявив очільник МАГАТЕ.
За словами Гроссі, Агентство намагається встановити певні механізми і, зокрема, забезпечити присутність своїх людей на ЗАЕС, щоб поліпшити ситуацію. Він зазначив, що там є дві групи технічних експертів від МАГАТЕ:
– Одна група перебуватиме на ЗАЕС до неділі або понеділка, продовжуючи роботу, яку ми розпочали. Вони зможуть сформулювати перші питання, спостереження, висновки і оцінки, щоб потім підготувати звіт. Після цього ми плануємо забезпечити на станції нашу постійну присутність, тобто представництво експертів МАГАТЕ на АЕС, – наголосив Гроссі.
За словами керівника МАГАТЕ, українські працівники Запорізької АЕС перебувають у важкому емоційному і психологічному стані, але завдяки своєму професіоналізму вони «відмінно виконують всю відповідальну роботу, яка на них покладена».

Сподіваємося на демілітаризацію та перехід ЗАЕС під контроль України. Попри ці прикрі моменти, всі ми віримо, що місія все ж зможе зробити об’єктивні висновки про ризики, що виникли на ЗАЕС через бездумні дії окупантів. За словами Президента, ключові безпекові пункти домовленостей з МАГАТЕ полягають у демілітаризації та повному контролі  за роботою ЗАЕС українськими атомниками. І вони повинні бути реалізовані якнайшвидше.
Володимир Зеленський додав, що після виведення російських військ та припинення провокацій окупантів і обстрілів Енергодару та сусідніх районів, Запорізька АЕС зможе повернутися до цілком безпечної роботи, якою вона завжди була під контролем України.

За матеріалами інтернет-сторінок офіційних державних осіб та
інших електронних джерел

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11