Місія МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію. Чого Україна чекає від цього візиту?

Декілька останніх тижнів погляд всього світу прикутий до ситуації, яка склалася на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Російські війська захопили цей важливий об’єкт та, за сумісництвом найбільшу атомну станцію України і Європи, ще на початку березня. Стягнули на її територію важку техніку і почали обстріли Енергодару, яке є містом-супутником ЗАЕС. Під ворожий вогонь потрапили й міста та села Нікопольського району, розташовані на протилежному березі Каховського водосховища.

На початку серпня ситуація навколо ЗАЕС загострилася ще більше, бо російські війська почали обстрілювати власне станцію. Разом з тим, рф відкинула заклики про її демілітаризацію, мотивуючи своє рішення тим, що рашисти начебто «захищають ЗАЕС від провокацій», попутно звинувачуючи Україну в обстрілах.

І ось нарешті 29 серпня, майже через півроку окупації ЗАЕС, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) має здійснити візит на станцію. Про це повідомив очільник МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у своєму Twitter:

Цей день настав, місія підтримки МАГАТЕ для візиту на Запорізьку АЕС вже у дорозі. Ми маємо захистити безпеку найбільшої в Україні та Європі атомної електростанції. Радий бути на чолі цієї місії. Вона буде на Запорізькій АЕС вже цього тижня.

До складу місії МАГАТЕ, крім голови агентства, ввійшли 13 експертів із переважно нейтральних країн: Польщі та Литви (їх Україна вважає своїми друзями), а також представники Сербії та Китаю (до них Україна ставиться з підозрою через їхні дружні відносини з москвою). Також є учасники з Франції, Італії, Албанії, Північної Македонії, Йордані.

Доки представники місії МАГАТЕ прямують до ЗАЕС, у Стокгольмі відбулася прес- конференція, участь у якій взяв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. На важливій зустрічі також були присутні прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерсон і глава Міністерства закордонних справ Анн Лінде.

Український міністр заявив, що «місія МАГАТЕ за підсумками свого візиту на Запорізьку АЕС має чітко заявити про порушення з боку російських військових». За словами Дмитра Кулеби, Україна очікує від місії чіткої заяви про факти порушення всіх ядерних протоколів безпеки:

Ми знаємо, що росія наражає на ядерний ризик не тільки Україну, але і весь світ. Міжнародна спільнота має бути об’єднана спільною вимогою – виведення російських військ із ЗАЕС.

У ході зустрічі Дмитро Кулеба розповів, що буквально напередодні мав розмову з генеральним директором МАГАТЕ, під час якої вони разом скоординували останні деталі місії.

Україна тривалий час просила МАГАТЕ отримати доступ до ЗАЕС. Вони мають великий досвід інспектування атомних електростанцій по всьому світу, навіть за найскладніших обставин. Але, без перебільшення, ця місія буде найважчою в історії МАГАТЕ, враховуючи активні бойові дії і засоби, які використовує росія, щоб легітимізувати свою присутність там, – підкреслив політик.

Сподіваємося, що цей міжнародний візит докорінно змінить на краще ситуацію, яка склалася навколо найбільшої атомної станції Європи. Світ повинен зупинити цей ядерний терор та убезпечити всіх від катастрофи. Ми віримо, що так і буде. Про розвиток подальших подій навколо ЗАЕС обов’язково будемо Вас інформувати.



Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11