Літературний марафон відомих цитат та постатей до Дня Незалежності України

                            «Ми б’ємось за те, чому нема ціни в усьому світі, — за Батьківщину!..»

     Цитата з кіноповісті Олександра Довженка “Україна в огні», що присвячена подіям Другої світової війни на території України й долі звичайних українців, на прикладі простих селян, що боролися за свою Незалежність.

     Тоді, як і зараз, Україна палала у вогні та стражданнях, на родючих полях відбувалися найкривавіші та наймасштабніші битви. Бо саме наша держава прийняла на себе перші удари німецьких загарбників. Ці страшні події з жалем і болем та жагучою ненавистю до ворогів змалював Олександр Довженко. Автор захоплювався мужністю українських Героїв, прославляє їх подвиг у віках, хоч серце обливалося кров’ю за втраченими життями.

     Як же знайомі нам ці переживання, всі жахи війни, які ми проживаємо в реальному часі. Росія своїм кривавим вторгненням завдала невимовного болю, принесла нам горе, смерті та руйнації. Але, як і в Другій світової війні, так і в сучасній визвольній боротьбі, українці стоять за правду та справедливість, ми захищаємо свій дім та нашу Незалежність. Без сумніву, Перемога в цій священній битві буде за нами!

     Якщо повернутися до творчості українського письменника та режисера, то попри реалізм та оспіваний патріотизм, якими пронизаний твір Олександра Довженка, сталін заборонив “Україну в огні”, бо зміст кіноповісті викликав протиріччя та йшов в розріз з ідеологією радянської влади, побудованій на диктатурі тоталітарного режиму.

      Фільми Олександра Довженка є визнаними шедеврами світового кіно. Через ідеологічний тиск йому дедалі важче було знімати свої геніальні стрічки, багато творчих проєктів так і не було відзнято. Однак імʼя відомого режисера є яскравим символом розквіту української кіноіндустрії першої половини XX століття.

     Постаті змінюються, а їхні творчі доробки залишаються вічно жити, бо мають високу цінність, виховують цілі покоління українців у прагненні до свободи та Незалежності.

Підготувала Анастасія ШАБЛЯ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11