Комбінат відчиняє двері молодим спеціалістам

Покровський гірничо-збагачувальний комбінат протягом своєї багатої виробничої історії завжди тісно співпрацював з Покровським центром підготовки та перепідготовки робітничих кадрів (Центр), який очолює досвідчений фахівець своєї справи Наталія Дяченко. І така дружба завжди приносила продуктивні плоди. Адже саме завдяки перспективним випускникам, які ставали дипломованими молодими спеціалістами, наше підприємство отримувало молоду рушійну силу, яка день за днем робила внесок у нашу спільну справу. Все це, у свою чергу, ставало запорукою подальшого розвитку комбінату. Зараз нічого не змінилося.

Маємо потребу в молодих кадрах. Особливо зараз

В умовах воєнного стану, на комбінаті через мобілізацію фахівців чоловічої статі, дуже загострилось кадрове питання. Для організації нормальної роботи Відділ кадрів та навчання постійно займається комплектацією вакантних посад. Велику допомогу у вирішенні цього питання надає саме плідна співпраця з Центром. Голова правління Сергій Шуваєв неодноразово наголошував на тому, що подібна взаємодія є дуже важливою, адже саме завдяки їй відкривається шлях до формування кадрового резерву, вкрай необхідного у нинішніх реаліях.

Цю точку зору підтримує й начальник відділу кадрів та навчання Олександр Галанін. Він акцентує на тому, що подальші фахові навички будь-якого випускника, котрий отримав робітничу професію, формуються в процесі практики. Можливість її проходження учням Центру надає саме наше підприємство.

Дуже добре те, що у місті функціонує навчальний заклад, котрий готує фахівців робітничих професій. Всі вони – наші потенційні колеги. Для підприємства – це можливість поповнення кадрів, для молодих випускників – перший крок до професійног розвитку.

Олександр Олександрович впевнений, що у цьому є велика заслуга керівництва закладу, яке зацікавлене у працевлаштуванні випускників саме до нашого комбінату. Адже ні для кого не секрет, що для кожного молодого спеціаліста надзвичайно важливо гарантовано отримати перше робоче місце. До того ж, на підприємстві, яке, не зважаючи на складний час, продовжує йти вперед, міцно тримаючи виробничий та економічний фронт.

Студенти довели, що отримали ґрунтовну підготовку

З якими результатами випускники Центру фінішували у навчанні, Олександр Галанін мав змогу побачити особисто, під час захисту дипломних робіт, бо був запрошений до складу екзаменаційної комісії.

Так, 24-го червня відбувся захист дипломних робіт випускників групи №933 спеціальності “Електрогазозварник, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах”. У цей хвилюючий день своїх учнів підтримували вчителі та майстри виробничого навчання.

Слід зазначити, що студенти спочатку презентували дипломні роботи, а вже потім відповідали на запитання комісії. Звісно, випускники хвилювалися, але все ж змогли гідно пройти цей іспит і підтвердити своє право на отримання звання молодих спеціалістів.

Чи готові вчорашні студенти до дорослого життя та якою вони бачать свою подальшу трудову стежку, дізнавалися наші кореспонденти.

Виготовили справжню “родзинку” – декоративний столик

Вадим Штамм розповів, що вирішив пов’язати свою долю з професією зварювальника за прикладом дідуся. У дитинстві він часто спостерігав за тим, як дідусь займається зварюванням металу, це його дуже захоплювало.

Хлопець зазначає, що обрана ним спеціальність виявилася дуже цікавою.

– Я проходив виробничу практику в Ремонтно-механічному (РМЦ) та Електроремонтному цехах (ЕРЦ). Спочатку було складно, потім стало легше. Вважаю, що в житті у жодному разі не можна пасувати перед труднощами, треба впевнено йти до своєї мети. Я вдячний наставникам на виробництві за те, що навчили мене багатьом нюансам професії зварювальника. Мені було цікаво виконувати різні виробничі завдання. Наприклад, я брав участь у процесі наплавлення ковша для роторного комплексу. Бачив результат своєї роботи та надзвичайно пишався собою.

Вадим відзначає, що хоче відкривати нові горизонти своєї спеціальності. Впевнений, що це у нього вийде саме у складі колективу нашого комбінату.

Кирило Авраменко обрав професію електрогазозварника, бо вважає, що вона зараз актуальна на ринку праці, до того ж – подобається йому. Проходячи практику на ВШГ Чкаловської збагачувальної фабрики (ЧЗФ), а також в ЕРЦ, випускник, під керівництвом наставників, виконував чимало різних завдань.

– Вважаю, що я добре попрацював в ході виробничої практики, зумів перейняти досвід справжніх спеціалістів. Адже вони щодня, на особистому прикладі, демонстрували важливість професії зварювальника для підприємства. Саме тому зараз можу з впевненістю сказати, що вже обрав свою фахову стежку – хочу у найближчому майбутньому долучитись до колективу Чкаловського кар’єру №2 та розпочати там свій трудовий шлях.

Виявляв зацікавленість обраним фахом і Володимир Шередеко. Хлопець розповів, що познайомився з деякими секретами зварювання ще перед вступом до Центру. Батьки однозначно підтримали вибір сина і дуже пишаються його досягненнями.

Як зазначив Володимир, він вдячний своїм наставникам з РМЦ та ЕРЦ за набуті практичні знання і навички. Впевнений, що зможе реалізувати себе, як спеціаліста, у складі трудового колективу Покровського ГЗК.

Троє студентів, з якими ми спілкувались, разом створили дипломну роботу “Декоративний столик”. Вона стала справжньою “родзинкою” серед інших виробів. Випускники працювали над виготовленням виробу самостійно – у виробничій майстерні Центру (звісно, під пильним наглядом майстра виробничого навчання Тетяни Кучерявої).

Як зазначили учні, ескіз вони побачили в Інтернеті, а матеріали зірочки, підшипники, ключі, гайки, болти, натяжки та навіть підкову, знайшли вдома. Також придбали ланцюг та приступили до роботи. На виготовлення цієї “залізної краси” було витрачено близько 3 місяців. І результат, треба зазначити, був вартий витраченого часу та сил. Столик вийшов дуже гарним естетично та незвичайним. Хлопці, однозначно, заслужили найвищої оцінки за їхні старання!

Прагнуть й надалі розвиватися у обраній професії

Студенти Сергій Бугайов та Олексій Сапожніков також працювали над спільною дипломною роботою – оригінальною підставкою для парасольок.

Як зазначив Сергій, така конструкція стане у нагоді для кожної домівки. Хлопці теж почерпнули ідею з інтернету, а далі поступово почали її реалізовувати. Для цього використали дріт, залізні пластини, електроди для зварювання та приступили до роботи. Ось так, завдяки своїм практичним знанням та навичкам, вони створили цю красу.

Сергій розповів, що обрав спеціальність зварника, тому що вважає її актуальною та високооплачуваною. Окрім цього, його рідний брат також вивчився за цим фахом, тепер успішно застосовує отримані знання у своїй професійній діяльності.

— У нас вдома є зварювальні апарати, і коли я зацікавився ними, то вирішив спробувати свої сили у зварюванні металу. Мені надзвичайно сподобалося, тому я і вступив до Центру на цю спеціальність. Пізнавав нові аспекти професії: навчився різати та зварювати метал. Дуже задоволений обраною спеціальністю, отримані результати моєї праці дуже мотивують на подальший розвиток.

Хлопець проходив практику на ЧЗФ та в Олександрівському кар’єрі. Відзначає, що збирається прийти на роботу на наше підприємство, щоб і надалі займатися улюбленою справою.

А ось Олексій вступив на зварника разом з друзями, так би мовити, за компанію. Відзначає, що навчання давалося йому легко, виходило все, за що б він не брався. Виробничу практику проходив в Олександрівському кар’єрі. Там наварював деталі, ланцюги, нагрівав різаком метал. Наставники підтримували практиканта та хвалили його роботу.

Олексій відзначив, що планує продовжувати працювати на нашому підприємстві,. Хлопець упевнений, що зможе й надалі застосовувати отримані знання та вдосконалювати свою майстерність у володінні зварювальним апаратом.

Продемонстрували красу металу, створивши оригінальну річ

Ще одна цікава робота – підставка під квіти. Над нею працювали Назар Винниченко (переїхав до нашого міста з Донеччини, у 2015 році) та Данило Салівонов. Студенти доклали максимум зусиль, щоб гідно завершити навчання та отримати можливість працювати за обраним фахом.

На думку Назара, спеціальність зварника зараз необхідна скрізь. Крім того, випускник захоплюється автомалярством. Хлопцеві дуже подобається реалізовувати себе у цих професіях.

Навчатися було не важко, у мене майже все виходило. Я не боюся ніякої роботи, і готовий працювати. Планую влаштуватися на комбінат для старту своєї професійної дільності, – відзначив студент.

Назар також розповів, що має бажання розвиватися й надалі, тому планує у майбутньому вступити на навчання до вишу.

Його одногрупник Данило зазначив, що ані на секунду не пожалкував, що обрав цю спеціальність. За словами хлопця, багато людей з його найближчого оточення пов’язали своє життя з професією зварювальника, в тому числі брат та друзі.

Випускник проходив виробничу практику у Чкаловському кар’єрі №2. Там виконував зварювання різних деталей та інші доручення наставників.

На практиці все виходило, мене хвалили. Я й сам був задоволений результатом своєї роботи, – говорить Данило.

Хлопець також планує влаштуватися на роботу до нашого підприємства і продовжити надалі вдосконалювати свою майстерність, працюючи на благо рідного міста.

Перспективні працівники мають шанс отримати додатковий “бонус”

Олександр Галанін відзначив, що надзвичайно задоволений з приводу того, що керівництво Центру взяло до уваги пропозиції представників комбінату, озвучені минулого року:

У зв’язку з тим, що раніше студенти отримували дуже складні теми дипломних робіт, ми порадили наставникам розглянути варіанти стосовно виконання практичного проекту, що під силу кожному випускнику. І сьогодні побачили їхню реалізацію. Хочу зазначити, що я вражений гарним естетичним виглядом робіт та можливістю їх практичного застосування. Побачили, що учні добре вивчили теоретичний блок, в тому числі, чітко знають правила техніки безпеки, і можуть працювати зі зварювальним обладнанням. Безумовно, внесок у це зробили і майстри виробничого навчання, і наставники, які опікувалися випускниками в наших структурних підрозділах.

Саме тому керівник відділу кадрів запросив на роботу кращих студентів-зварювальників. Він також акцентував, що саме працівники нашого комбінату забезпечуються гарантованим соціальним пакетом, що зараз дуже важливо. Окрім цього, перспективні цілеспрямовані працівники, які продемонстрували свою жагу до навчання і самовдосконалення, зарекомендували себе здібними, небайдужими до виробництва спеціалістами, можуть розраховувати на ще один “бонус” у вигляді можливості отримання вищої освіти за рахунок підприємства. Для цього молодий спеціаліст повинен деякий час попрацювати, щоб довести і собі, і керівництву підприємства бажання працювати на його благо.

Наталія Дяченко, підводячи підсумки, додала, що цього навчального року у структурних підрозділах містоутворюючого підприємства виробничу практику проходили 47 учнів Центру:

Враховуючи те, що більшу частину навчального року студенти отримували теоретичні знання в дистанційному форматі, очне проходження практики дало їм змогу не просто засвоїти та опанувати певні професійні навички, але й підготуватися до роботи на виробництві. Завдяки наставникам учні більш впевнено почувалися в робочій обстановці, відчуваючи себе частинкою великого колективу.

Також очільниця закладу акцентувала на тому, що в останні роки спостерігається тенденція щодо збільшення охочих влаштуватися працювати саме у Покровському ГЗК. І дуже добре, що молоді спеціалісти вирішують розпочати свою трудову діяльність саме у складі колективу гірничо-збагачувального комбінату.

Ми раді тому, що випускники разом з першим робочим місцем отримують підтримку досвідчених наставників, котрі завжди готові прийти на допомогу. Адже це зараз має важливе значення у житті кожного. Тому наше підприємство відчиняє двері для молоді. Сподіваємось, що випускники Центру разом зможемо і надалі тримати наш фронт та робити внесок у спільну Перемогу!

Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11