Саміт НАТО: зміна стратегії альянсу та підтримка України

     Сьогодні – завершальний етап зустрічі 30 держав НАТО, що проходить в іспанському Мадриді. На Саміті, крім стратегічних питань учасників, розглянули і військовий конфлікт в Україні, розв’язаний росією. З цього приводу по відеозв’язку виступив глава нашої держави Володимир Зеленський. Головна тема – росія та її повномасштабна війна в Європі. Через це Альянс переглянув Стратегічну концепцію НАТО та ухвалив низку важливих рішень, які лягли в основу спільної декларації.

     Важливою частиною Саміту став виступ Президента України, який у черговий раз дав світовим лідерам розгорнуте уявлення про картину перебігу воєнних подій в нашій державі про тероризм з боку росії, якого зазнає населення. Промова Володимира Зеленською, була як завжди, насиченою, емоційною, логічною і послідовною. Він звернув увагу провідних світових лідерів на те, що рф розвʼязала війну не лише проти України. «Потрібно бачити справжні цілі росії»: загарбати сусідні держави, посилити залежність країн Заходу від російської сировини, щоб вона мала можливість диктувати свої правила гри в євроатлантичному регіоні та розхитувати демократичний устрій у світі:

      – Ви тільки зараз, на цьому Саміті, визначите росію своєю головною загрозою, а для неї ви ворог уже дуже давно. На цьому побудована ідеологія рф, це на 100% відображається у її брехливій пропаганді. Завдання країни-агресора – зламати вас, тиснути на вас.

     За підсумками Саміту, учасники Альянсу ухвалили декларацію, в якій поклали всю відповідальність за світову продовольчу та енергетичну кризи на росію. Закликали країну-агресора негайно припинити війну, а білорусь – свою участь у ній.

     Головні тези, викладені в декларації:

    • Росія глибоко підриває міжнародну безпеку і стабільність, кричуще порушує міжнародне право. Країни-члени НАТО працюють з міжнародним товариством, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у військових злочинах в Україні.
    • Альянс повністю підтримує невід’ємне право України на самооборону та вибір механізмів забезпечення власної безпеки. Ми підтримуємо зусилля всіх країн-членів НАТО, які беруть участь у наданні підтримки Україні.
    • Росія навмисно поглиблює продовольчу та енергетичну кризу, що зачіпає мільярди людей у всьому світі. Члени НАТО тісно співпрацюють у підтримці міжнародних зусиль щодо забезпечення експорту українського зерна та зниження гостроти глобальної продовольчої кризи.
    • Виявляючи цілеспрямованість, рішучість і солідарність, країни-члени НАТО продовжуватимуть протидіяти російським загрозам та реагувати на її ворожі дії, боротися з тероризмом, відповідно до норм Міжнародного права.
    • Спільно з Україною ухвалили рішення про посилений пакет підтримки для неї.
    • російська федерація є найбільш серйозною та прямою загрозою безпеці членів НАТО, миру і стабільності в євроатлантичному регіоні.
    • Фінляндія та Швеція отримали запрошення стати членами НАТО. Вступ до Альянсу зробить їх більш захищеним, НАТО – сильнішим, а євроатлантичний регіон – безпечнішим.
    • Загальна рішучість ЄС і НАТО у реакції на війну Росії проти України підкреслює силу цього унікального та найважливішого партнерства.

https://www.youtube.com/watch?v=0tbp69QG0IY

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_196951.htm?selectedLocale=en

     Непохитна єдність західних країн, які сповнені рішучості щодо зупинки військової агресії і терору українців з боку росії, надсилає чіткий сигнал кремлю. Він підкреслює те, що йому не вдасться досягти своїх ганебних цілей. Україні ж потужна підтримка союзників дає впевненість у Перемозі, відновленні миру і справедливості в нашій державі.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11