Всебічна та непохитна підтримка України та тролінг путіна. Що вирішували на саміті G7?

     Країни «Великої сімки» (G7) – США, Канада, Німеччина, Британія, Італія, Франція та Японія, зібралися у замку Ельмау в баварських Альпах для участі у триденному саміті. Окрім лідерів групи семи держав, участь у саміті також були пристуні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Ради ЄС Шарль Мішель. Президент України Володимир Зеленський виступив перед G7 по відеозв’язку. Після завершення саміту семи держав, була оприлюднена їх спільна заява.

Україна потребує постійної підтримки, щоб змусити росію припинити повномасштабне вторгнення

      Логічно, що серед глобальних тем обговорення головною стала війна росії проти України. Володимир Зеленський закликав лідерів країн G7 зробити все можливе задля завершення повномасштабного вторгнення РФ до кінця року.

     Український лідер запропонував учасникам саміту держав «Великої сімки» 5 конкретних кроків для зменшення колосальних витрат усіх країн через російську війну:

    • дієві гарантії безпеки для нашої держави;
    • сучасна протиракетна оборона для України й постачання зброї у достатньому обсязі;
    • відновлення аграрного експорту з нашої країни;
    • визнання росії державою-спонсором тероризму, радикальне обмеження її нафтових доходів і конфіскація всіх заморожених та арештованих активів;
    • післявоєнна відбудова України, яка стане найбільшим економічним проектом нашого часу.

      – Діяти негайно і за спільним планом глобальних лідерів – це те, що справді необхідно для відновлення миру й стабільності України та всієї Європи, – написав Володимир Зеленський.

https://www.facebook.com/100007211555008/videos/1211736476236426/

     І це для нас дуже важливо, адже нашій молодій мирній державі вкрай складно самотужки протистояти величезній вбивчій машині росії, яка роками стрімко нарощувала свій військовий потенціал. Перемогти ми зможемо лише обʼєднавши наші зусилля з країнами всього цивілізованого світу. На цьому безперервно наголошує українська влада на всеможливих міжнародних зустрічах і переговорних процесах. І цього разу наші закордонні партнери виявили неабияку єдність та солідарність заради всебічної підтримки України, аби зупинити криваве божевілля росії, яке вона вчиняє в нашій державі. Очевидно, що війна росії не лише проти України, а й проти всього світу. Агресор створює продовольчу та економічну кризи, відкрито погрожує терором іншим країнам, навіть вдається до ядерного шантажу.

      В такій ситуації представники багатьох країн проявили себе як сильні лідери, готові приймати виклики сучасної війни, яку багато експертів прирівнюють до світової. Серед “Великої сімки” справжнім другом України виступає Велика Британія. Ще перед самітом G7 її прем’єр Борис Джонсон наголосив, що не можна послаблювати підтримку України, яка своєю кровʼю виборює не лише власну свободу, а й світову безпеку.

     Країни G7 вкотре засудили російську жорстоку, неспровоковану, невиправдану та незаконну загарбницьку війну. Закликали рф негайно припинити всі військові дії та вивести свої війська й техніку з усієї території України, в межах її міжнародно визнаних кордонів. Також застерегли проти використання хімічної, біологічної та ядерної зброї.

     Отже, підсумки триденного саміту в Німеччині свідчать про те, що найвпливовіші країни світу не збираються збавляти оберти у допомозі Україні. Вони заявили, що “готові їй надавати фінансову, гуманітарну, військову і дипломатичну підтримку, стільки, скільки потрібно”:

      – Ми, лідери “Групи семи”, непохитні в нашій солідарності з Україною і підтверджуємо нашу непохитну прихильність підтримувати уряд і народ України в їх мужньому захисті суверенітету і територіальної цілісності своєї країни, а також у їхній боротьбі за мирне, процвітаюче та демократичне майбутнє…

Про що домовились лідери G7

      Потужним елементом боротьби з росією є санкційна політика, яка покликана послабити її воєнну спроможність. Тому на саміті розглядали нові економічні обмеження щодо рф в поєднанні з військовою допомогою і дипломатичною стратегією.

      – Ми продовжимо цілеспрямоване використання скоординованих санкцій в міру необхідності, діючи в унісон на кожному етапі. Ми використовуємо санкції для захисту заснованого на правилах міжнародного порядку, який росія так грубо порушила, — йдеться у заяві.

      Члени G7 ухвалили також додаток «Підтримка України за допомогою санкцій проти росії», у якому зазначається, що скоординовані санкції спричиняють серйозні та довготривалі наслідки для росії, щоб допомогти покласти край цій війні.

     Також наголошується, що найпотужніші країни світу ще більше знижуватимуть експортні доходи росії, вживаючи відповідних заходів для подальшого зменшення залежності від її енергетики:

      – росія не може залишатися членом глобальної економічної та політичної системи, доки вона грубо порушує міжнародні норми за рахунок інших.

     Лідери країн «Групи семи» зазначили, що, впроваджуючи санкції, вони усвідомлюють свою відповідальність за глобальну фінансову стабільність, стале зростання, продовольчу безпеку всіх країн, включаючи дкржави з низьким і середнім рівнем доходу.

     В підсумковій заяві G7 Україні пообіцяли наступне:

    • Ембарго на російське золото. Велика Британія, Японія та Канада оголосили про план ввести ембарго на постачання російського золота. Президент США Джо Байден висловив упевненість, що до заборони також приєднаються інші члени сімки – Німеччина, Франція та Італія. Це завдасть значних збитків бюджету росії, яка торік експортувала золота на суму 15,4 млрд доларів.

      – Це буде ударом по серцю військової машини путіна, – зазначив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

    • Військова допомога. Учасники G7 запевнили, що й надалі координуватимуть зусилля задля невідкладного забезпечення України військовою та оборонною технікою.
    • Підтримка армії. Ми також продовжимо надавати Україні матеріально-технічну, навчальну, розвідувальну й економічну підтримку для розвитку її Збройних Сил, – заявлено в документі.
    • Захист ресурсів. Україну й надалі підтримуватимуть у захисті її мереж від кіберінцидентів у сферах енергетичної безпеки ядерних матеріалів і об’єктів, екології та водокористування.
    • Гарантії безпеки.

      – Заради життєздатного повоєнного мирного врегулювання ми готові досягти домовленостей разом із зацікавленими країнами щодо стійких зобов’язань у сфері безпеки, щоб допомогти Україні захистити себе, забезпечити її вільне і демократичне майбутнє та стримувати російську агресію, – цитата зі спільної заяви.

    • Єдність Заходу. Президент США Джо Байден наголосив, що путін робить ставку на розкол Заходу, але цього досягти він не зміг. Тому єдність країн G7 та НАТО – величезна сила, яка допоможе нам перемогти.

Путін – нікчемне посміховисько

      Додає оптимізму і риторика іноземних політиків. Так, Борис Джонсон та Емманюель Макрон зголосилися на тому, що війна в Україні перебуває на критичній стадії і є “можливість переломити хід війни”.

      – Країни G7 поділяють ті самі цілі – перекрити кисень російській військовій машині, дбаючи при цьому про нашу економіку, – заявив президент Європейської ради Шарль Мішель.

      А от канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що єдність західних лідерів з питання України була чітким посланням G7 президенту росії володимиру путіну.

     Лідери G7 відверто потролили Путіна на фотосесії. Так, Борис Джонсон, сідаючи за стіл, запитав у колег, чи зніматимуть вони піджаки, адже “повинні показати, що жорсткіші за путіна”. Тоді прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо відповів, що це зроблять після офіційної спільної фотографії та натякнув на відоме фото путіна верхи на коні без сорочки:

      – Ми влаштуємо демонстрацію голих торсів під час верхової їзди.

     – Верхова їзда – найкраще, що є на світі – підхопила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, продемонструвавши тонке відчуття гумору.

     Ось так найвпливовіші політики світу, забувши про “хороші манери” відкрито глузували і висміювали нікчемність кремлівського маразматичного старця, який уявив себе чи не “повелителем світу”.

     Для нас ця зустріч на найвищому рівні є історично значущою, вона дала чіткий сигнал тому, що світова спільнота, як ніколи, єдина. Її лідери не зрадять принципів демократії, котрі закріплені і в Конституції України. Саме їх так героїчно відстоює незламний український народ.

https://ua.korrespondent.net/ukraine/4489455-sanktsii-ta-trolinh-putina-pidsumky-samitu-G7

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516384-u-g7-vpevneni-u-dievosti-svoih-sankcij-proti-rosii.html

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11