Підготовку до опалювального сезону починаємо влітку. Чи зросте комуналка?

     Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді України до кінця року заморозити тарифи на газ, опалення та гарячу воду, а також заборонити стягувати заборгованість з українців. У межах підготовки до опалювального сезону українські парламентарі ухвалили рішення, що ТЕЦ, ОСББ та інші виробники тепла отримуватимуть газ за фіксованою ціною — 7400 грн за тисячу кубометрів. Це дасть можливість місцевій владі не підвищувати тарифи для людей. Прем’єр-міністр України на засіданні Уряду заявив про формування штабу, який буде у щоденному режимі займатися підготовкою до опалювального сезону. До Вашої уваги основні тези з промови Дениса Шмигаля.

Уряд робить все, аби цієї зими всі українці були зі світлом і теплом

      За словами премʼєр-міністра, російські війська зруйнували більш ніж 200 котелень і дуже сильно пошкодили Кременчуцьку, Чернігівську, Охтирську, Луганську, Сєвєродонецьку ТЕЦ, сотні ліній електропередач та трансформаторних підстанцій. Збитки енергетичної інфраструктури та енергетиків уже сягнули десятків мільярдів гривень. Ремонти й модернізація обладнання та мереж – це зараз ключове завдання, яке мають спільно зробити Уряд, місцева влада та бізнес.

Ситуація з газом

     Станом на 1 червня в наших підземних сховищах зберігається вже 10 млрд кубічних метрів газу. Це на 7,5%, або на 700 млн кубів більше, ніж, наприклад, середні показники 2014-2018 років. Уряд прораховує одразу декілька сценаріїв розвитку подій для максимальної готовності до зими. Видобуток газу цього року оцінюємо від 16 до 19 млрд кубів. Споживання — від 21 до 24 млрд кубів. Відповідно, частину газу будемо імпортувати.

Електроенергія — нарощуємо експортні можливості

     Споживання електроенергії впало приблизно на 30%. Це дає можливість забезпечити країну та експортувати електроенергію до європейських країн, через що наші компанії отримують додаткові доходи та експортну виручку. Збільшення експортних можливостей електроенергії до країн ЄС – це один із ключових пріоритетів у сфері енергетики та нашої європейської інтеграції. Потенціал там — сотні мільйонів доларів прибутку щороку та зменшення залежності країн Європи від російського газу.

Вугілля накопичуємо на складах

     Видобуток вугілля на державних шахтах впав приблизно на третину через окупацію частини об’єктів. Але маємо альтернативні варіанти, і тому на початок опалювального сезону об’єми вугілля на складах розраховуємо довести до щонайменше 2 млн тонн. Це дозволить забезпечити стабільність поставок і для населення, і для бізнесу.

Українська енергетика має величезний потенціал для розвитку

      Після нашої Перемоги у війні цей сектор стане одним із драйверів відновлення та зростання нашої економіки. Приєднання України до європейської енергомережі відкриває можливості для трансформації нашої енергетичної інфраструктури, зеленого переходу, реалізації програм енергоефективності. Україна може стати одним із ключових елементів енергетичної безпеки Європейського Союзу.

     Прем’єр-міністр подякував енергетикам України:

      — У найтемніші часи Ви даєте Україні світло і тепло. Це подвиг, який вартий великої пошани. Дякуємо Вам за це!

https://www.kmu.gov.ua/news/promova-premyer-ministra-ukrayini-denisa-shmigalya-na-zasidanni-uryadu7062022

      Ми також щиро дякуємо всім, хто тримає енергетичний фронт держави, надзвичайно професійній і згуртованій команді урядовців і, звісно ж, Захисникам і Захисницям України, за збереження і відновлення нашої найкращої у світі Батьківщини.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11