Для тих, хто долучається до “донорського фронту”

     Саме так можна сказати про 132 працівників комбінату, котрі протягом війни поділилися своєю кров’ю з пораненими солдатами і цивільними людьми, тим самим врятувавши їм життя. З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України станції переливання крові працюють практично у цілодобовому режимі. Звісно, такий стан справ має логічне пояснення, бо до буденних медичних ситуацій додались виклики військового часу. Всі ми розуміємо, що саме від своєчасного процесу переливання крові дуже часто залежить не тільки подальше здоров’я, але й життя людей. Не є виключенням і Нікопольська станція переливання крові, котра постійно потребує поповнення свого банку. Наразі актуальними для здачі є абсолютно всі групи крові 1, 2, 3, 4 з резусом Rh — та Rh +. З метою поповнення бази донорської крові медики звертаються до всіх, хто може долучитись до цієї благородної справи заради спасіння життя. Мають можливість це зробити і працівники нашого підприємства. Найближча донація (здача крові) відбудеться 2-го червня 2022 року. Для доставки людей до місця призначення буде надано автобус. Якщо Ви вирішили “поділитись” своєю кров’ю з пораненим, то варто ознайомитись з правилами підготовки до цієї важливої процедури.

     Поділитися своєю кров’ю можуть всі бажаючі, навіть ті, які раніше не були донорами. Але є випадки, коли людина не може цього зробити, якщо:

— важить менше 50 кг;

— має чи мала онко- чи хронічні захворювання: цукровий діабет, серцево-судинні, ниркові, центральної нервової системи, дихальної системи та інші;

— страждає залізодефіцитом;

— має проблеми з артеріальним тиском та «погані» вени;

— мала стоматологічне лікування або перенесла незначні оперативні втручання (після консультації з лікарем);
— приймає медикаментозне лікування (у т.ч. гормони);

— у жінки критичні дні (дозволяється здача крові після 10 днів від початку менструального циклу);

— мала побутовий контакт із хворими на гепатит В;

— має татуювання або пірсинг.

     Якщо людина перехворіла на COVID-19 без пневмонії, то їй можна здавати кров через 30 днів після одужання, з пневмонією – через півроку.

     Якщо людина приймає вітаміни, то курс треба припинити за 2-3 дні до донації. Після здачі крові прийом можна буде продовжити.

     Як підготуватися до донації?

     Мінімум за добу (а краще 2-3) до здачі крові потрібно:

— не їсти гостру та жирну їжу, а також молочні продукти;

— не вживати алкоголь.

    Корисні поради для донорів:

1. Заборонено палити за 2-3 години до процедури і стільки ж після неї. Отруйні речовини, які потрапляють у кров із нікотином, дуже небезпечні для пацієнтів, котрі потребують переливання.

2. У жодному разі не можна здавати кров натщесерце, тобто на голодний шлунок!  Оптимальний час для того, щоб здати кров – через декілька годин після сніданку.

3. Зранку рекомендується випити достатньо рідини – не менше 2 склянок солодкого чаю чи мінеральної води.

4. Корисна їжа перед донацією – овочі, фрукти та борошняні вироби грубого помелу.

     Тож, запрошуємо працівників комбінату та всіх бажаючих долучитися до благородної справи – поділитися своєю кров’ю заради порятунку життя! Адреса станції переливання крові у Нікополі: Проспект Трубників, 56/2; телефон: (095) 034 2268. Пам’ятайте: сьогодні кожен з нас може бути корисним для країни. Головне – обрати свій “фронт”.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11