Що таке “коридори солідарності” і як Україна долає кризу на ринку нафтопродуктів та дефіцит пального?

     Сьогодні, 17 травня, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася онлайн-зустріч із представниками паливного бізнесу. Основне питання – подолання дефіциту пального та пошук логістичних шляхів його постачання.

     Денис Шмигаль підкреслив, що дефіцит пального виник через знищення російським агресором нафтосховищ та нафтопереробної інфраструктури в Україні. Влада в особі Кабінету Міністрів, усіх центральних органів, митниці й прикордонної служби повністю сприяє й допомагає бізнесу.

     Щоб подолати кризу на ринку пального, держава вдалася до наступних кроків:

  • знизила ПДВ з 20% до 7% на бензин, дизельне пальне та скраплений газ;

  • погодила нульову ставку акцизу на ці позиції.

     Прем’єр повідомив, що зі свого боку особисто мав перемовини із Президентами Європейської ради та Європейської комісії – Шарлем Мішелем та Урсулою фон дер Ляєн, щодо лібералізації логістичних шляхів. Треба сказати – дипломатичні переговори дали свої важливі результати.

     Євросоюз запровадив «коридори солідарності» для України . На пунктах пропуску автомобільному й залізничному транспорту із пальним надається абсолютний пріоритет. Подібний інструмент працював під час пандемії всередині Європи, коли розвозили вакцини й медикаменти.

     – Влада робить і готова робити все необхідне, щоб дати бізнесу можливість завозити пальне в країну. Зокрема, ведуться перемовини й щодо інших шляхів постачання, щоб розширити наші логістичні можливості, – доповнив Денис Шмигаль.

     Автомобільний транспорт із пальним проходить кордон з українського боку без черг. Затримок у проходженні кордону немає.

     Кількість бензовозів, які щоденно перетинають кордон, зросла майже на третину порівняно з початком травня.

     Представники паливного бізнесу зі свого боку відзначили високий рівень кооперації з Урядом та наголосили на важливості спільної комунікації щодо ситуації, яка зараз відбувається на ринку.

     – Певні речі, які в Україні вирішуються за один день, інші можуть впроваджувати за тиждень-місяць, – зазначив директор ВОГ Холдинг Андрій Пивоварський, — Те, яким чином працює урядова команда, «Укрзалізниця», різні органи влади, навіть не снилося багатьом країнам.

     – Головне завдання – аби люди мали пальне, а на ринку не було зловживань, — підкреслив очільник Уряду. За його словами, на такі прояви держава реагуватиме відповідно до правил воєнного часу.

     За підсумками зустрічі Прем’єр-міністр поставив перед Міністерством економіки спільно з Міністерством енергетики та профільною асоціацією завдання щодо напрацювання пропозицій для подолання кризи на ринку нафтопродуктів та усунення дефіциту пального.

https://www.kmu.gov.ua/news/denis-shmigal-proviv-naradu-z-predstavnikami-azs-neobhidno-shchob-lyudi-mali-palne-na-rinku-ne-bulo-zlovzhivan

     На тлі російської агресії наша держава постійно стикається з серйозними викликами, для подолання яких залучає всі можливі й неможливі, а головне — дієві, інструменти виходу із кризових ситуацій. Тому, згуртувавшись разом, українці долають всі перешколи, бо ми ті, що звуться Переможцями!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11