В РАМКАХ ТИЖНЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ. Що треба знати про пожежі та опіки?

     Під час профілактичної дискусії фахівцівДержавного воєнізованого гірничорятувального загону державної служби України з надзвичайних ситуацій (загін ДСНС, який дислокується у м. Нікополь) з працівниками комбінату було порушено низку важливих питань. Про деякі з них ми вже розповідали нашим читачам. Сьогодні ж, в рамках тижня охорони праці, збереження життя та здоров’я людей, поговоримо про пожежі та їхні наслідки. Чим небезпечний вогонь і чадний газ та як врятуватись, опинившись у полоні цієї стихії? Такі знання дуже важливі і в мирний час, а у військовий їх актуальність зростає у декілька разів. Тому рекомендації командира 9-го загону ДВГРЗ ДСНС Володимира Беспалова та лікаря Дмитра Бевза були сприйняті колективами підприємства серйозно. Основна мета рятувальників – запобігти надзвичайній події, тому саме на цьому вони акцентували, доступно роз’яснюючи слухачам важливі правила поведінки.
     Що варто знати про пожежі?
     Вогонь сам по собі не страшний, страшні продукти його горіння – чадний газПід час горіння він підіймається вверх, бо легший за повітря. Тому, якщо горить – треба йти у бік, протилежний розповсюдженню диму.
     Чадний газ ще називають «підступним», «тихим убивцею» – надихавшись людина може загинути упродовж декількох хвилин. Він є одним з найбільш токсичних компонентів продуктів горіння, який входить до складу диму, і виділяється при тлінні та горінні майже всіх горючих речовин і матеріалів.
     Правила поведінки під час пожежі:
  • У разі виникнення пожежі – одразу телефонувати до ДСНС за номером “101”.
  • Не панікуйте. Коли у багатоповерхівці виникає пожежа, розпочинається паніка. А паніка – це найбільше зло. Намагайтесь ввімкнути “холодний розум” та розсудливість.
  • Відкрийте вікно, аби запобігти концентрації отруйного чаду у приміщенні.
  • Захистіть органи дихання від диму звичайною мокрою тканиною, тільки в жодному разі не синтетичною.
  • Обов’язково закривайте волосся вологою тканиною, щоб не загорілося (особливо це стосується жінок).
  • Якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум’я, в жодному разі не біжіть – це ще більше роздуває вогонь.
  • У першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та людей похилого віку.
  • Звертайте увагу на те, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, в шафу та забиваються у куток – шукайте їх саме там.
  • Для гасіння пожежі використовуйте вогнегасники, а також воду, пісок, землю, кошму, ковдри та інші засоби, пристосовані для гасіння вогню.
  • Якщо ви знаходитесь у квартирі багатоповерхівки і вирішили виходити з помешкання: не забудьте зачинити двері, не користуйтесь ліфтами, не біжіть вниз крізь вогнище. Пам’ятайте, якщо горить на 3 поверсі, то на 5 – буде безпечніше, якщо піднятись туди із захисною маскою на обличчі та відкрити вікно, щоб випустити дим, котрий підіймається вверх.
  • Головне – не забувайте, що навіть вогонь дуже швидко не зруйнує конструкції будинку, тому час дочекатись рятувальників у більш-менш безпечному місці завжди є.
     Що робити у разі отримання опіків?
  • Одяг, який загорівся, треба тушити холодною водою. Синтетика під час опіків буде прилипати до шкіри. Тому не відривайте такий одяг від шкіри, а обережно обрізайте навколо і залишайте.
  • Чим оперативніше остудити опіки холодною воою, тим меншою буде площа та глибина ураження. Гарячий одяг намагаємось одразу зняти, щоб від його високої температури не пішло вторинне ураження тіла людини.
  • Після гасіння одягу краще дати постраждалому знеболювальне – анальгін, парацетамол, ібупрофен.
  • При опіках завжди треба багато пити. Бажано підсолену кип’ячену воду – на 1 л 0,5 чайні ложки солі, для того, щоб поповнити її втрати.
  • На травмовану поверхню накладаємо стерильну пов’язку. Для цього є спеціальні пов’язки з опікозаживляючим ефектом. До ураженої частини повинен потрапляти кисень, щоб не утворилась молочна кислота.
  • Викликайте “швидку” за номером “101”.

     Занотовуємо у своїй пам’яті схему дій під час пожеж. Засвоюємо порядок надання першої допомоги при опіках. Все це нам потрібно знати, щоб бути готовими у разі виникнення небезпеки. Але сподіваємось і віримо тільки у краще. Нехай ці знання стануть для нас тільки корисною теорією, а практику ми залишимо нашим шановним рятувальникам.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11