Дипломати посольства США готуються до повернення у Київ?..

     Обнадійлива новина пролунала сьогодні в ефірі телемарафону “Єдині новини” про те, що Сполучені Штати Америки планують відновити роботу свого посольства у Києві. Невже це означає, що українська столиця стала безпечним місцем для перебування? Зʼясовував український журналіст, який працює в американському бюро телеканалу «Інтер» у Вашингтоні, Дмитро Анопченко. 

     Сполучені Штати ще з середини лютого перевезли своє посольство в Україні із Києва до Львова. На той час світ, і ми, українці, чули про війну, але і припустити собі не могли, що вона росія наважиться на напад. А от Америка заздалегідь потурбувалась про своїх дипломатів! Саме собою напрошується запитання: “Знали вже тоді?” Згодом цю загрозу їхній роботі на Західній Україні теж вважали реальною, тому певний час дипломати вдень працювали у Львові, а ночувати їздили до сусідньої Польщі. А зараз, як пояснили у Держдепі, основна частина дипломатичного корпусу США в Україні взагалі працює із території Польщі.

     Сьогодні ж радник із нацбезпеки США Джейк Салліван зробив інтригуючу заяву в інтервʼю SBS News. В ній ішлося про обговорення питання щодо відновлення роботи посольства США саме у Києві. 

     — Ми працюємо над тим, коли зможемо відновити нашу дипломатичну присутність у Києві, – заявив Салліван. – Це рішення, над яким працюють спеціалісти з безпеки, вони активно цим займаються. А тим часом США нарощують ресурси, зброю, військову техніку, а також дипломатичні ресурси для підтримки українців. Це президент Байден, який очолив зусилля в ООН, щоб вигнати росіян із Ради з прав людини, обʼєднавши світ для цього. Сполучені Штати взяли на себе провідну роль у виділенні та доставці зброї не лише з наших арсеналів, а й від союзників і партнерів. Тож, ми продовжуватимемо це робити. Водночас працююємо над поверненням американських дипломатів до України.

     З такого виступу стає зрозумілим, що Сполучені Штати зараз дійсно шукають шляхи для повернення персоналу посольства до української столиці. Це не лише розмови. Той самий Салліван ніколи б не сказав цих слів, якби адміністрація Байдена не була серйозно налаштована і не перебирала б варіанти. Тобто, питання зараз вже не в тому, чи це станеться, питання – коли і на яких умовах. Чому всі так до цього приглядаються? так це тому що повернення американських дипломатів може бути знаком того, що Київ вже у безпеці, і що тим, хто поїхав зі столиці, рятуючись від обстрілів, можна і самим подумати над тим, щоб повернутися. Штати попереджали про загрозу російського вторгнення тоді, коли у це мало хто вірив. Штати евакуювали своє посольство заздалегідь, в момент, коли небезпека для столиці ще не була такою явною. Отже, й імовірне повернення персоналу амбасади до Києва відбудеться за умов, коли у Вашингтоні розумітимуть, що їхні дипломати не постраждають через новий наступ росії чи випадкові обстріли. Дати ще немає, та підготовка триває. І це всім нам дає надію.

     З інших заяв Джейка Саллівана я б відзначив ще один момент. Ведуча запитала, чи дозволив би президент Байден ще надати Києву озброєння. Ця відповідь важлива, адже вона віддзеркалює офіційну позицію американської адміністрації щодо цього.

     — Ми зосереджені на тому, щоб допомогти українцям захистити свою територію та повернути її Україні. Це захоплення територій, наприклад, на півночі, на північному сході країни. І ми хочемо налаштувати все так, щоб ворог не міг робити те саме і в інших місцях, – відповів радник.  

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11