Місцеві вибори-2020: що говорить законодавство та політичні аналітики?

     25-го жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори. Більшість людей розуміє, що обиратимуть нових депутатів, мерів та голів сільських і селищних рад. Але на нас також чекають перші вибори до рад в об’єднаних територіальних громадах, які утворились в результаті процесу децентралізації. Які ж законодавчі нововведення чекають на українців? За кого ми будемо голосувати і за якою системою? На всі ці питання нам надавала відповідь депутат Покровської міської ради, начальник Юридичного управління комбінату Людмила СОРОКІНА.

     Кого обиратимуть на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року? Центральна виборча комісія призначила місцеві вибори на неділю, 25 жовтня 2020 року. Вперше вони пройдуть в 1 439 об’єднаних територіальних громадах. Ми обиратимемо депутатів сільських, селищних, міських рад громад. Також пройдуть чергові вибори сільських, селищних, міських голів (мерів) в усіх 24 областях України.

     Оскільки в Україні відбулось укрупнення районів, і тепер замість 490 ми маємо 136 районів, то й вибори проходитимуть до райрад новостворених територіальних одиниць. Рішення ухвалено ЦВК на підставі постанови Верховної ради від 17 лип-ня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів», розпоряджень Кабінету міністрів від 12 червня 2020 року. «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад».

     Чому деякі місцеві вибори будуть першими, а деякі – черговими? Вперше обиратимуть депутатів до рад усіх рівнів від громад.

     Щодо виборів мерів та голів сільських і селищних рад, у такому разі передбачаються чергові вибори.

     Як формуватимуться нові територіальні виборчкоми? У разі призначення перших виборів депутатів місцевої ради, сільського, селищного, міського голови територіальна виборча комісія утворюється не пізніше, ніж за 55 днів до дня виборів на підставі подань, які вносяться не пізніше, як за 60 днів до дня виборів.

     Водночас із формуванням складу кожної ТВК призначається керівний склад територіальної виборчої комісії – голова, заступник голови та секретар від різних суб’єктів подання кандидатур.

     Як відбуватимуться вибори? Місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відбудуться за новими правилами. Раніше вони проводилися за двома системами: партійна пропорційна система та відкриті виборчі списки для міст із населенням від 90 тис. осіб, мажоритарна – для решти.

     Але прийняті зміни до Виборчого кодексу перекроюють цю систему.

     Перша – застосування пропорційної системи на виборах з 5%-им прохідним барєром. Тобто, самовисування кандидатів відмінено. При цьому кожна партія відкриває свої списки кандидатів, і виборець при голосуванні має змогу надати перевагу одному з них.

     Друга – застава для всіх кандидатів. Законодавці запровадили заставу для кандидатів, які братимуть участь у виборах. Організація партії, котра висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, міської ради вноситиме грошову заставу в розмірі 4 мінімальних заробітних плат на кожні 90 тис. виборців, тобто 18892 грн, за кандидатуру мера – 4723 грн (розмір мінімальної заробітної плати).

     Виборча квота. Так, за новими правилами, принаймні двоє із п’яти кандидатів у виборчому списку партії мають бути жінками.

     Зміна бюлетеня. У виборчому бюлетені в одному рядку, по черзі зліва направо зазначається:

— визначений жеребкуванням номер кожної організації партії;

— повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером, без вказівки номера;

— два квадрати: порожній квадрат для волевиявлення по організації партії та квадрат з нанесеним трафаретом для волевиявлення з приводу кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;

— виборчий список з прізвищами, ініціалами всіх кандидатів і їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху вниз, за якими вони включені до відповідного територіального виборчого списку організації партії у дві колонки.

     Тобто, спочатку виборець має проголосувати за партію, а потім – за окремого кандидата від цієї партії.

     Підрахунок голосів. Кандидати в депутати, які отримали кількість голосів виборців, що дорівнює або перевищує 25% розміру виборчої квоти, розміщуються після першого номера списку у порядку зменшення відсотків голосів виборців, які підтримали кандидата в депутати.

     При рівному відсотку голосів вище місце займає кандидат, розташований вище у територіальному виборчому списку кандидатів від організації партії.

     Потім у списку розміщуються інші кандидати в черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів.

     Першим у територіальному виборчому списку відповідної організації партії розміщують кандидата, включеного до такого списку під першим номером.

     Як змінити місце голосування? Під час зміни місця голосування виборцю не потрібно надавати ЦВК документальне підтвердження фактичного місця проживання.

     ЦВК виключила вимогу документального підтвердження
фактичного місця проживання виборця. Тепер у заяві про зміну місця голосування т
реба вказати лише адресу житла, за якою виборець проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

   Отже, шановні читачі, готуємось до змін, формуємо об’єктивний погляд на політичну ситуацію і обираємо своїх кандидатів на місцевих виборах-2020, які відбудуться 25 жовтня.

     P.S.: Покровський гірничо-збагачувальний комбінат, як завжди, займає активну позицію у політичному житті міста.

     Ми також готуємось до майбутніх виборів.

     Шановні працівники, ветерани підприємства, звертаємось до Вас з пропозицією – ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ВИБОРАХ  25 жовтня 2020 року, якщо Ви бажаєте відстоювати інтереси комбінату, міста, вирішувати комунальні та соціальні проблеми, питання подальшого розвитку медицини, освіти, захисту довкілля тощо.

     Звертайтесь до редакції «ЗМ» із пропозиціями і відповідями на такі запитання: кого б Ви запропонували включити до складу кандидатів у депутати міської ради? Які б проблеми Ви хотіли вирішити за підтримки депутатів?

     Ваша думка для нас дуже важлива! Не залишайтеся байдужими!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11